dierenarts charlotte

Een dag in het leven van dierenarts Charlotte

Ik wilde eigenlijk al heel mijn leven dierenarts zijn omdat je leven dan echt rond dieren draait.  Dat leek me geweldig! Maar eigenlijk heb ik geen idee hoe het leven van een dierenarts er uit ziet, behalve natuurlijkvan het programma Dr. Pol op National Geographic.  Ben ik de enige die hiernaar kijkt? 🙈 In ieder geval, dierenarts Charlotte, werkzaam bij De Vroente in Schoten, en eveneens oprichtster van LES Antwerp, legt ons in de eerste episode van Dogs of Antwerpen Podcast uit wat het betekent een dierenarts te zijn, een ook wat de voor- en nadelen zijn van de job.  Lees nu over een dag in het leven van dierenarts Charlotte!

Zij praat over pipi en hondenpoep alsof het niets is, en vertelt gepassioneerd over haar avontuur in Zuid-Afrika. Maar ook waarom ze vaak uitkeek naar de weekends om al eens te kunnen uitslapen. 

Geïntrigeerd?  Ja, ik ook!

Van België, naar Zuid-Afrika, naar Schoten

Charlotte behaalde haar diploma van dierenarts in 2016 aan de Faculteit Dierengeneeskunde in Gent.  Hierna vertrok ze uit België voor een aantal maanden om te genieten van de warme en zonnige dagen in Zuid- Afrika en haar kennis te toetsen aan de exotische dieren zoals apen en olifant

en.  Ze gebruikte drones om zieke dieren op te sporen, verdoofden hen met pijltjes en lieten hen na de nodige verzorging terug vrij in het wild. 

Dit was een zalig avontuur dat Charlotte heel haar leven zal bijblijven.  Weinig dierenartsen hebben zulke ervaringen mogen meemaken!

dierenarts charlotte

Na dit avontuur vond ze haar weg terug naar België en na enkele jaren ervaring in Belgische dierenpraktijken, werkt ze nu al 4 jaar bij De Vroente in Schoten.  De Vroente houdt

 zich voornamelijk bezig met het behandelen van honden, katten en knaagdieren.

 

 


Dierenarts w
orden

Dierenarts willen worden is een roeping en de studies zijn niet vanzelfsprekend.  Charlotte vertelt dat ze meer pyjama feestjes had in school waar ze voor zieke dieren moest zorgen gedurende de nacht, dan feestjes met vrienden in Gent.  Dierenarts worden, betekent doorzetting en hard werk.  Dus als je bereid bent om je volledig in te zetten (en de feestjes te skippen), dan zal je beloond worden met het uitoefenen van je droomjob! 

Geen 9-5

Zoals je reeds hebt begrepen uit de vorige paragrafen, is dit geen 9-5 job.  Geen enkele dag is hetzelfde.  Als je opstaat in de ochtend, weet je niet wat je een aantal uren later gaat meemaken.  Je kan plots voor een dringende operatie staan omdat een bal in de keel van een hond is blijven steken (ja, dit gebeurt)!

Wist je?

Als je speelgoed koopt voor je hond, zoals een bal, zie dan dat hij groot genoeg is zodat je hond deze niet kan inslikken en er in stikken.  Als je met de bal speelt kan dit al eens voorvallen, maar de kans vermindert drastisch als de bek van je hond kleiner is dan het speelgoed waar hij mee speelt.

Gewoonlijk start Charlotte om 9u in de ochtend en eindigt haar dag om 7u ‘s avonds.  Maar het is nooit zeker wanneer zij naar huis kan en er kunnen steeds dringende oproepen binnenkomen gedurende de nacht. 

dierenarts charlotte

Om 9u start Charlotte met de geplande consultaties en vaccinaties.  Veel dieren die binnenkomen voelen zich niet goed en geven over en/of lijden aan diarree.  De job van dierenarts is dus niet de meest glamoureuze job, want je hebt steeds te maken met urine, ontlasting, braaksel en nog meer van dat.  Dierenarts worden is dus echt een roeping, niet enkel een job.

 

Na de consultaties gaat Charlotte verder met de geplande operaties.  De dieren moeten voorbereid worden, hun functies, gewicht en leeftijd moeten worden gecheckt.  Jonge dieren krijgen een ander soort van anesthesie dan oudere.  Enkel wanneer deze checks gedaan zijn, zal Charlotte doorgaan met de operatie.  

911 wat is uw noodoproep?

Zoals je reeds hebt begrepen, kan geen enkele dag volledig gepland worden in het leven van een dierenarts.  Charlotte legt uit dat zij voortdurend noodoproepen ontvangen, zowel overdag als ‘s nachts, en dus ook tijdens een operatie. Daarom werkt zij graag met haar collega samen zodat terwijl de ene opereert, de andere een noodoproep kan aannemen en daarnaar handelen. Je kan zomaar niet alles laten vallen tijdens een operatie.  Als het dier onder verdoving is, moet je op een rustige manier kunnen verder werken zodat het dier de best mogelijke zorg krijgt.

Na de operatie helpt Charlotte haar collega met de noodoproepen en voor je het weet ziet je dag er compleet anders uit dan wat je gepland had.  Wij kunnen als dierenbaasje natuurlijk niet plannen wanneer onze viervoeter ziek wordt.  Het zou praktischer zijn dit te kunnen plannen gedurende de werkuren, maar zo werkt dit natuurlijk niet.  Charlotte begrijpt dit want ze heeft dit zelf ook al ondervonden met haar hond Casper.  Je hond is je baby en hoewel sommige hondentrainers dit niet willen horen, heb ik het toch gezegd. 😉 Je wil natuurlijk altijd zo snel mogelijk hulp.

Wanneer bel je de dierenarts?

Je zou je kunnen afvragen wanneer je een dierenarts moet bellen als je iets voor hebt met je hond.  Je wil niet overreageren maar je wil ook niet te laat zijn.

Eerst en vooral moet je kunnen bepalen of de situatie een noodsituatie is of niet.  Maar hoe bepaal je dit?  Begin met NIET TE PANIKEREN.  Zoals reeds gezegd is het moeilijk om kalm te blijven aangezien het om je baby gaat, maar panikeren lost niets op, integendeel.

dierenarts charlotte

Lijkt je hond zich niet zo goed te voelen?  Hou hem/haar goed in ‘t oog.  Voel je een klein knobbeltje?  Dit is geen noodsituatie.  Maak een afspraak bij de dierenarts gedurende de werkuren.  Mankt je hond?  Onderzoek zelf zijn poten en zijn gewrichten,… .  Als hij niet reageert op je aanrakingen, is het geen noodsituatie. Maak een afspraak.  Denk je dat hij iets verkeerd gegeten heeft maar je bent niet zeker?  Dit is geen noodsituatie, hou je hond in de gaten.  Check zijn tandvlees (dit moet zacht roze zijn), zijn energie pijl, zijn eetlust…., en bel je dierenarts in de ochtend.

Maar! Als je maar het minste gevoel hebt dat je hond onmiddellijke hulp nodig heeft, bel uw dierenarts zo spoedig mogelijk.  Zoals bijvoorbeeld na een gevecht, een auto ongeluk, als hij hevig moet overgeven of bij hevige diarree, enz.  Je speelt beter op veilig.

Het is weekend en mijn hond is ziek.  Wat nu?

De dierenartspraktijk is gesloten maar gelukkig zijn er steeds dierenartsen van wacht.  Dit is zoals bij dokters en apothekers.  Je kan dus steeds bij een dierenarts geraken, enkel niet diegene je gewoon bent.

Het is niet altijd puppies en zonneschijn (letterlijk en figuurlijk)

De meeste dagen zijn leuk!  Je krijgt veel verschillende dieren binnen, je kan spelen met hagedissen en puppies, je leert veel mensen kennen waar je soms goede vriendschappen mee aanknoopt.  Elke dag is anders en dynamisch, het is nooit saai.  Het is zo prettig dieren die doodziek waren, gezond en gelukkig terug te zien buiten wandelen alsof er niets aan de hand was.  Dit is werkelijk een sterkte van honden.  Mensen zijn gewoonlijk wrakken voor dagen of weken.

Maar jammer genoeg loopt het soms fout.  Soms moet je een dier laten gaan na een spoedinterventie of sterft een dier waar je jaren voor gezorgd hebt.  En ook al wil je dit niet, je kan dit toch moeilijk loslaten, je neemt dit mee naar huis en je moet dit een plaats geven.  Je moet wel, want voor je het weet word je geconfronteerd met een nieuwe noodsituatie die je volledige aandacht opeist.  Dit is soms hard.  

Een waggelend staartje en likjes maken de job geweldig!

Misschien denk je nu, ho wat een leven! Ja, maar het is ook een geweldige job!  Als toegewijde dierenarts kan je levens van mensen alsook van dieren alle dagen verbeteren.  Hoeveel mensen kunnen dat zeggen van hun job?

En wat het toch zo tof maakt is de dankbaarheid die al die honden duidelijk laten blijken met die waggelende staartjes en kusjes.  Het mag dan soms zwaar zijn maar als de hond op het eind gelukkig en gezond de deur uitwandelt, dan maakt dat alles goed.

Ik hoop dat jullie genoten hebben van een blik achter de schermen in het leven van dierenarts Charlotte.  En als je volgende keer uw dierenarts ziet, denk er dan aan dat hij/zij wel eens een moeilijke nacht vol spoedgevallen achter de rug heeft en geef hem/haar een beetje krediet.  Zij redden echt levens!

Jowkes, ciaokes, (b)aaikes!

Jill Cools
contact@dogsofantwerpen.be
No Comments

Post A Comment