Tand Hygiëne: Wat mag en wat is een no-no?

In de eerste episode van Dogs of Antwerpen podcast hadden we het over het poetsen van je hond zijn tanden! @sir_jerom en @marcelandthecity stelden via Instagram enige vragen over correcte tand hygiëne en eventuele alternatieven. We gingen het even navragen bij dierenarts Charlotte, eigenaar van LÈS Antwerp! Benieuwd wat zij erover te zeggen had. Tand Hygiëne: Wat mag en wat is een no-no?

Tandjes poetsen, gemakkelijk toch? We doen het 2x dagelijks zonder er bij na te denken. Het zit ingebakken in onze dagelijkse routine. Maar, laten we eerlijk zijn, dit is niet echt het geval voor onze viervoeter. We weten wel hoe belangrijk het is, maar omdat onze doggo niet echt fan is van tandenborstels en dat eeuwige gevecht om maar 1 tand proper te krijgen, zoeken we alternatieven zoals kauwbotten. Maar is dit een evenwaardig alternatief en doen we hier wel goed aan?

Dit gingen we navragen bij dierenarts Charlotte, actief in praktijk De Vroente, in de eerste episode van Dogs of Antwerpen podcast.

Schrap natte voeding, kies voor brokken!

Eerst en vooral, geef je natte voeding aan je hond? We weten het wel, je viervoeter is er gek op, maar eigenlijk geeft het geen meerwaarde aan zijn dieet en is het helemaal al nefast voor de tanden.

Natte voeding kleeft aan de tanden en resulteert in slechte adem en tandplaque. Dit is heel moeilijk te voorkomen of te verwijderen dus een beter alternatief is brokkenvoeding. Brokkenvoeding verplicht je hond te kauwen in plaats van alles gewoon door te slikken. De brokken schrapen de tanden en elimineren de plaque.

Dit schraap-effect is het belangrijkste bij tand hygiëne. Het schrapen houdt de tanden proper en houdt ze vrij van plaque en aanslag.

Een goede kauwbot helpt wel want dit heeft hetzelfde effect als brokken en helpt bij het reinigen van de tanden, maar let op welk merk je kiest! We kennen allemaal Pedigree Dentastix. Deze helpen niet echt daar ze gevuld zijn met vet en suiker. Zij zijn eerder lekker dan wel gezond. Gelukkig zijn er wel enige alternatieven.

Dierenarts Charlotte geeft ons enkele voorbeelden:

  • Veggiedent: Veggiedent is misschien niet zo gekend, maar is heel goed en dan zeker voor hondenbaasjes die hun hond een vegetarisch dieet willen voorschotelen. En je hond zal niet alles inslikken in 5 seconden. Kies het correcte formaat voor je hond en hij zal er lang plezier aan beleven.

  • Een ander alternatief is Orozyme: Orozyme is een kauwstick die bestaat uit enzymen. Deze enzymen activeren de juiste bacteriën in de mond zodat ze aanslag verhinderen. Dit soort van sticks hebben eveneens een ruwe afwerking zodat het schraapeffect verzekerd is. Daarenboven heeft het een aantrekkelijke geur voor jouw hond en geeft het langdurig kauwplezier. Kies het juiste formaat om stikgevaar te voorkomen: klein, middelmatig of groot voor de Deense doggen onder ons!

  • Een ander alternatief is een rund- of varkensbot. Dit kennen we allemaal want als we rondwandelen in de dierenwinkel, worden we door onze viervoeters steeds naar deze reuzenbotten getrokken, die er vreselijk uitzien, laat ons eerlijk zijn. Nochtans zouden ze smakelijk zijn en deze botten zijn ook goed voor de tand hygiëne. Let er enkel op dat de botten niet gekookt zijn want dan splinteren ze en zouden schade kunnen veroorzaken aan maag en darmen en dit kan gevaarlijk zijn.

Let dus altijd op dat de botten groot genoeg zijn en niet gekookt (of gebleekt!).

Wist je dat

Als je een kauwbot kiest, kies steeds voor een runderbot of varkensbot. Nooit voor kippenpoten of ander gevogelte. Deze beenderen splinteren veel gemakkelijker gezien ze kleiner zijn dan runder-of varkensbotten.

Poetsen! 

Ja we kennen dat, dat gevecht om de tanden te poetsen. Je zal dit dan ook misschien niet graag lezen maar er is geen toverstokje om de tanden van je hond proper te krijgen, enkel een tandenborstel, dus schaf een tandenborstel aan en begin er aan!

Hier zijn alvast enkele richtlijnen:

  • Je moet het schraap-effect hebben, dit is het belangrijkste om de tanden proper te krijgen.

  • Koop een hondentandenborstel, een gewone ‘mensen tandenborstel is ook goed. Enkel als de tandenborstel te lang is kan je er één voor honden aanschaffen ofwel een vingerborstel of een vinger pad. Zoek uit wat best werkt voor jou en je hond.

  • Poets de voorste tanden maar ook de tanden achteraan. Deze zijn moeilijk te bereiken maar deze zijn ook het meest vatbaar voor aanslag.

  • GEBRUIK NOOIT MENSENTANDPASTA VOOR JE HOND. DIT IS GIF. Er bestaan tandpasta’s voor honden maar deze pasta’s hebben geen enkele klinische waarde, zij dienen enkel om de hond het leuk te laten vinden omdat het lekker is. Tip: Er bestaat ook Orozyme-tandpasta. Zo behandel je de plaque met de tandpasta én de tandenborstel. Win-win!

  • Vraag je dierenarts je te tonen hoe je je hond zijn tanden poetst. Er is een bepaalde manier van poetsen die het je hond wat comfortabeler maakt en makkelijker voor jou. Hou de bek een beetje gesloten, maar niet volledig. Let er op dat je geen vingers in de ogen of neus steekt. Het mag geen stressy situatie worden. De reden dat de bek gesloten moet blijven is om te verhinderen dat de hond constant zou likken aan de tandpasta en dat je daardoor niet bij de achterste tanden geraakt. Als je start met poetsen, hef dan met je vinger de lip van je hond op en poets eerst de voorste tanden en ga dan helemaal naar achter, daar bevindt zich de meeste aanslag.

    Voila, oefenen maar!

Tips van Charlotte 

Begin er mee als puppy, dan raken ze het gewoon en wordt het niet steeds een gevechtje. Incorporeer dit in je dagelijkse training.

Wist je dat

Kleine honden zijn ontvankelijker voor plaque en aanslag dan grote honden? Dus schaf jezelf een geschikte tandenborstel aan en start er mee.

Maar wat als je hond al vrij wat aanslag op de tanden heeft?

Als dit het geval is, dan zullen geen brokken of botten meer helpen. Dan dien je je dierenarts te contacteren om dit chirurgisch te verwijderen. Dit is volledig safe en wordt gedaan onder narcose.

Bij dierenartsenpraktijk De Vroente, bij Charlotte en haar collega’s, wordt er gezorgd dat de behandeling vlotjes en zonder stress voor het dier gebeurt. Bij aankomst in de praktijk krijg je een uitleg over de verschillende te nemen stappen. Zorg dat je hond niet gegeten heeft die dag. Je hond wordt dan onder narcose gebracht terwijl de assistent de hond geruststelt met knuffeltjes.

Om de hond onder narcose te brengen wordt er gebruik gemaakt van een catheter met een substantie die in de ader van een poot wordt ingebracht, waardoor de hond zachtjes in slaap valt.

Daarna wordt er een masker aangebracht op de snuit waardoor de hond doorslaapt gedurende gans de behandeling. Dit gebeurt allemaal op een rustige manier. Terwijl de hond slaapt worden de vitale functies constant gemonitord door de technieker terwijl Charlotte de tanden reinigt. Daarna wordt de hond in een bench gelegd met warme dekens terwijl Casper, de hond van Charlotte, een oogje in’ zeil houdt. Dat is de bewaker van dienst.

Zodra je hond wakker wordt, mag hij naar huis!

Wist je dat

Zo een gasmasker is echt veilig. Zodra het gas wordt afgesloten, wordt je hond onmiddellijk wakker. Het is hetzelfde gevoel als wij mensen die een operatie ondergaan.

Maar denk er aan, als je dit wil vermijden, poetsen maar!

Hebben jullie alles om de tandjes proper te houden?

Zo niet, hierbij een lijstje van Charlotte:

Als deze tips werken voor jou of als je andere tips hebt over tand hygiëne, wat mag en wat is een no-no, laat het me weten in de comments

Heb je ‘dog-related’ vragen voor een expert, stuur me een berichtje via Instagram of contacteer me via the contact pagina. De experten achter de schermen en ik helpen je graag verder!

Jowkes, Ciaokes, (b)aaikes!

Beluister de volledige podcast met dierenarts Charlotte via Youtube.

Jill Cools
contact@dogsofantwerpen.be
No Comments

Post A Comment