Mijn hond heeft iets verkeerd gegeten. Wat nu?

In de eerste episode van Dogs of Antwerpen podcast was één van de onderwerpen, wat te doen als je hond iets slecht heeft opgegeten. Dit hebben we allemaal al eens meegemaakt en dan is het paniek! Of is dat alleen bij mij zo? 🙈 In ieder geval, dierenarts Charlotte stelt ons gerust en vertelt ons wat te doen als uw hond iets verkeerd heeft gegeten

Sir_jerom

Ah eindelijk een dagje vrij! Laten we naar de Ardennen gaan en eens een flinke wandeling maken. Hoe zalig….. tot je in de gaten krijgt dat je hond iets opeet wat duidelijk niet ok is. F*ck! Wat nu? Dit is er gebeurd met @sir_jerom een tijdje terug. Wees gerust, alles is in orde met Jerom, maar zijn baasjes vroegen wat de beste manier is van handelen, mocht dit nog eens voorvallen. Goede vraag Jerom! We vroegen het aan dierenarts Charlotte, die werkt in praktijk De Vroente en eigenaar van het merk LÈS Antwerp.

Weet je wat je hond heeft opgegeten of niet?

Eerst en vooral NIET PANIKEREN! Vraag je eerst af of je kan constateren wat je hond heeft gegeten.

Zo ja:

Goed. Dit geeft je waardevolle informatie om naar het Belgisch antigifcentrum te bellen via 070 245 245. Deze kan je 24/7 bereiken voor alle vragen mbt gif. Indien je hen niet kan bereiken op dit nummer, tracht te bellen naar 02 264 96 30.

Is het niet giftig? Goed! Crisis afgewend. Is het wel giftig? Blijf kalm en bel je dierenarts.

Wist je dat

er maar weinig dingen zijn die echt giftig zijn voor uw hond? Dus niet direct panikeren. Maar als je niet zeker bent, neem actie.

Zo niet:

Er zijn niet veel dingen giftig voor je hond maar hier dien je toch actie te ondernemen:

Stap 1: Check je hond regelmatig!

Het is niet nodig direct je dierenarts te contacteren want als er geen symptomen optreden en je dierenarts kan je hond niet fysiek onderzoeken, kan er geen diagnose gesteld worden.

Je dient in dit geval je hond goed te observeren; zijn gedrag, moet hij overgeven? Hoe is de bloedcirculatie (dit doe je door de tong te checken of die nog mooi roze ziet). Check ook zijn ontlasting, of je hier eventueel bloed in ziet. Dit kan een indicatie van rattengif zijn.

Als zijn gedrag normaal is en er zijn geen symptomen, dan dien je niets te ondernemen. Blijf hem wel enkele dagen observeren en indien er zich symptomen voordoen, contacteer de dichtstbijzijnde dierenarts.

Stap 2: Contacteer de dichtstbijzijnde dierenarts voor een onderzoek!

We weten allemaal dat chocolade giftig is voor honden (indien niet, dan weet je het nu wel), maar wist je dat witte chocolade helemaal niet zo giftig is als pure chocolade? Het is de cacao in de chocolade die de hond niet kan verteren en hem ziek maakt. Het hangt ook af van de grootte van de hond. Een Deense Dog kan meer chocolade hebben vooraleer ziek te worden dan een Chihuahua.

In ieder geval, geef ze geen chocolade!

Tip: Maak je huiswerk en zoek op waar de dichtste dierenarts zich bevindt

We hebben allemaal het nummer van onze dierenarts geprogrammeerd in onze telefoon. Maar denk er aan dat die niet altijd gaat kunnen helpen als je nog 2 uur of meer moet rijden. Het is dus handig als je al enig opzoekwerk verricht vooraleer in verlof te vertrekken. Dit geeft je ook wat gemoedsrust tijdens de wandelingen als je weet dat er hulp ergens om de hoek is.

Mijn persoonlijk verhaal en ondervinding:

Oh ja, ik heb het zelf ondervonden. Enkele jaren geleden was ik op vakantie in Frankrijk. Ik had een Airbnb gehuurd met mijn hond Lucy nadat ik reeds een hondencamping had moeten annuleren omdat misses Lucy voor de eerste maal loops werd 3 weken voor mijn vertrek. Maar dat is een ander verhaal!

In ieder geval, we waren aan het wandelen naar een rivier om te gaan zwemmen, toen Lucy’s flex les per ongeluk op de grond viel en Lucy zich een ongeluk schrok. Haar reactie was als een paard dat op hol sloeg en zich achtervolgd waande door het handvat van de flexilijn die haar, al ratelend over de grond, achtervolgde. Op 5 seconden was ze verdwenen. Na 20 minuten wanhopig zoeken, vonden wij haar super angstig in haar harnas onder onze huurauto op de parking. De kussentjes van haar poten lagen open en waren aan het bloeden. De huid hing totaal los zoals bij enorm grote blaren. Op dat moment gingen we op automatische piloot.

We reden naar het dorpje en vroegen iedereen die we tegenkwamen de weg naar de dichtstbijzijnde dierenarts. Na eerst wat verkeerd te rijden, hebben we hem dan toch gevonden. De praktijk was nog 15 min gesloten dus daar zaten we met onze gewonde baby te wachten. Gelukkig was hij super lief, hij heeft Lucy zeer goed geholpen en ons alles uitgelegd hoe de wonden te verzorgen. We kregen alle medicijnen en windels mee en we mochten steeds terug komen indien nodig. De rest van de vakantie heeft Lucy rondgelopen met haar pootjes in het verband. Ik noemde haar Nike Air Max want ik had het logo op haar bandages getekend. Ze droeg ook nog een speciaal broekje omdat ze loops was, je kan al denken wat een zicht dit was. Maar… ik was heel dankbaar voor deze dierenarts.

Eerste hulp koffertje voor je hond

Als je mijn verhaal hierboven niet hebt gelezen, doe het dan nu, want daarom is het net zo belangrijk om zo een kitje mee te nemen op verlof.

Koop een kleintje om in je rugzak te stoppen tijdens wandelingen, en een grote voor in je baggage. Je kan deze zelfs voor jezelf gebruiken, dus een win-win!

OK, wat zit daar gewoonlijk in? Dat hangt natuurlijk van de grootte af, hoe groter hoe meer tooltjes. Hieronder vind je een lijstje van de basics. Je kan natuurlijk ook altijd je eigen kit samenstellen naargelang de behoefte van je hond.

Basics:

  • schaartje
  • windels
  • ontsmetttingsmiddel
  • teken tang
  • steriele wond gaas
  • pincet
  • reddingsdekentje
  • tape
  • …..

Je kan er altijd nog dingen bijstoppen die je belangrijk vindt, zo bvb Norit, Dit is actieve kool die helpt om schadelijke stoffen uit het maagdarmkanaal af te voeren. Vooraleer dit aan je hond te geven, check eerst met je dierenarts of het oké is om dit in een bepaalde situatie te geven en in welke hoeveelheid, afhankelijk van het gewicht van de hond.

Heb je dingen gebruikt tijdens je verlof, vergeet dan niet deze terug aan te vullen!

Neem het paspoort mee van je hond tijdens de trip

We vergeten al eens dat een hond een eigen paspoort heeft. Deze bevat alle informatie over de vaccinaties e.d.. Neem deze steeds mee als je op reis gaat. Het is altijd handig als de dierenarts van dienst de medische historiek kan nagaan.

Voila, is de rugzak gevuld en klaar voor de wandeling? Neem ook het paspoort mee!

Goed! Je bent ingeladen en klaar om veilig te vertrekken met je hond. Heb je reeds een eerste hulp koffertje? Zo niet kan ik wel even helpen. Deze heb ik in mijn auto liggen en al regelmatig moeten gebruiken.

Heb jij je eerste hulp kit al eens moeten gebruiken? Laat het me weten in de comments! En vooral, geniet van je verlof!

Jowkes, ciaokes, (b)aaikes!

Beluister de volledige podcast met dierenarts Charlotte via Youtube.

 
Jill Cools
contact@dogsofantwerpen.be
No Comments

Post A Comment