@marcelandthecity

Werkt een anti teken halsband echt?

Hoera! ☀️ Het zonnetje schijnt en het fris briesje waait door je haren (en door de vacht van je hond). Je hond rent met zijn/haar neus in de wind, ruikt al die lentegeuren en geniet onbezorgd van het leven. Alé, of toch bijna. Want lente, betekent ook … teken. Dus, wat kunnen we daar aan doen? Er bestaan ontelbare middeltjes (zoals een anti teken halsband of pilletjes), maar werken die ook allemaal wel? Dierenarts Charlotte, van dierenartspraktijk De Vroente, legt uit!

Ja, we hebben het allemaal al meegemaakt, die kleine bloedzuigers die je hond niet gerust laten.  Waarschijnlijk heb je er zelf al wel eens één (of meerdere, bah) verwijderd.  Leuk is dat niet! Maar wat doe je er aan?

In de eerste episode van Dogs of Antwerpen podcast hebben we het er al eens over gehad @marcelandthecity  vroeg ons of een anti teken halsband echt werkt.  En, zo niet, wat zijn de alternatieven?

Anti teken halsband: ja of neen?:

Ja, als je weet welk je moet kiezen! Sommige merken werken uitstekend en andere gewoon niet.   Let op als er een anti teken halsband in promotie staat in de dierenwinkel.  Anti teken halsbanden of vlooienbandjes zijn big business in de dierenwereld. Hou je portemonnee dus dicht tot je weet wat echt helpt voor je hond.

Er zijn alvast 2 merken die wel goed zijn volgens dierenarts Charlotte :

 

Deze 2 anti teken bandjes zijn de beste in zijn soort.  Deze bandjes werken zo goed dat de teken zelfs niet op de vacht van je hond springen, laat staan bijten. Ze willen helemaal niets met je hond te maken hebben dankzij het chemische Imidacloprid (Seresto) en Deltamethrin (Scalibor).  Ja daar hebben ze een hekel aan en dat is wat we willen.  Ik weet niet wat jullie ervan denken, maar ik hou er niet van als ik teken zie rondlopen op de rug van mijn hond wanneer we juist lekker gezellig in de zetel liggen.  Ik heb ooit mezelf een uur aan het checken geweest vooraleer ik in mijn bed durfde te kruipen.  😅 Dus, Seresto en Scalibor zijn de oplossing als je een goed bandje zoekt.

Hoe werkt zo’n anti teken halsband?

Het Seresto bandje bevat het actieve chemische ‘Imidacloprid’ dat teken, vliegen en vlooien larven doodt in uw en uw hond zijn nabijheid.  Dit chemisch product wordt geleidelijk verspreid (over een tijdsspanne van 24 uur) en legt een laagje over de opperste vetlaag van de huid en de vacht van je hond.  Dit laagje beschermt je hond tegen al dat kruipend ongedierte dat zich wil nestelen in de vacht van je hond. Het is belangrijk te weten dat de chemicaliën niet in de bloedstroom van je hond terechtkomen, anders dan pillen zoals Bravecto.  Na 24 uur is je hond beschermd voor een jaar!  En Seresto is ook niet zo duur en is dus een goede optie als je niet om de 3 maanden pillen wil toedienen, want dat is ook niet zo goedkoop.

De andere optie, Scalibor werkt ongeveer hetzelfde maar maakt gebruik van een ander chemisch product Deltamethrin, wat ook veilig is voor je hond.

Wat zijn de alternatieven?

Ok, Seresto en Scalibor werken goed.  Maar ze zijn niet zo modieus…. . Het zijn rubberachtige licht grijze bandjes en voor kleine hondjes zijn ze wel heel zichtbaar.  Als je dat niet erg vindt, zijn deze bandjes wel de beste.  Maar als je heel modebewust bent (ja ik kijk hier naar de hippe Dogs of Antwerpen community 😉) dan zijn er enkele alternatieven zoals pipetten of pillen.

Teken pillen

Belangrijk te weten is dat pillen in de bloedstroom van je hond terechtkomen.  Als je dit liever niet hebt, kies dan voor een bandje.  Indien je dit niet erg vindt, dan zijn Bravecto en Nexgard goede opties.  Deze pillen hebben een smaakje gekregen waardoor ze gemakkelijk binnen gaan bij je pooch. Maar als je hond ze toch niet lust, wikkel ze dan in een stukje spek.  Werkt altijd, bij ons ook hé. 😉 Denk er wel aan dat het ongedierte nog steeds in de pels van je hond kruipt maar éénmaal in contact met de chemicaliën, vallen ze er zo weer uit.  Als je ze dus liever ver uit te buurt wil houden, kies dan voor een bandje.

Voor de rest werken de pillen echt goed.

 • Bravecto: Bravecto is een pil die je om de 3 maanden aan je hond dient te geven om hem teken vrij te houden.
 • Nexgard: In tegenstelling tot Bravecto moet je Nexgard elke maand geven. Ook deze pil kan je enkel krijgen bij je dierenarts.

 

Natuurlijke producten

Zonder twijfel heb je al wel eens onderzoek gedaan naar natuurlijke producten om ongedierte te bestrijden.  Deze kunnen wel werken, maar echt onderzoek is hier nog niet naar gedaan en er zijn dus ook geen betrouwbare resultaten van hoe goed deze producten wel of niet werken.  Je kan deze altijd uitproberen, maar denk er aan, dat dit wel eens zou kunnen tegenvallen.

Teken evolueren en geraken immuun tegen chemicaliën

Ja, dit is de realiteit!  Zoals het blijkbaar met veel dieren gaat, zo evolueren teken ook zodat chemicaliën op de duur niet meer werken.  Zo is het gegaan met het merk Frontline, dat lange tijd zeer goede resultaten had, maar op na zoveel jaren niet meer werkzaam was omdat de teken er aan gewoon geraakten.  Het zijn slimme ettertjes.  Dus laat je niet verleiden iets te kopen dat jammer genoeg niet meer werkt.

Wacht?  Zijn alle seizoenen nu teken seizoenen?

Ja, dit is correct!  Alle seizoenen zijn nu teken seizoenen.  Vroeger hadden we veel teken in de warme maanden, vanaf maart tot oktober.  Als dat nog niet genoeg was, hebben we nu het ganse jaar door teken, dankzij de opwarming van de aarde.  Als je daar niet in gelooft, dan zorgen de teken er misschien voor dat je toch gaat twijfelen.  Dus ongedierte bestrijding wordt nog belangrijker, voor je hond en ook voor jou.

Oh en vergeet niet dat dit voor de vliegen vergelijkbaar is.  Vliegen blijven ook een heel jaar leven. Gelukkig helpen al deze middelen ook voor hen.  Als je hond thuis een kattenvriendje heeft, dan is deze ook niet vrij van vliegen. Zonder het te weten kan iedereen vliegeneitjes in huis brengen die ook op de pels van de kat kunnen geraken.  Dus als je een bandje koopt voor de hond, dan kan je er al ineens één voor de kat kopen ook.

Conclusie

Er is veel verteld, maar dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Tekenbandjes werken het best. De teken blijven uit de buurt van je hond en de chemicaliën komen niet in de bloedsomloop.
 • Seresto (voor kleine en grote honden) en Scalibor (voor kleine en grote honden) zijn goede opties voor tekenbandjes en niet duur.
 • Tekenbandjes werken een gans jaar.
 • Pillen en pipetten zijn goede alternatieven maar teken kunnen nog bijten, daarna zullen ze bezwijmen en lossen. De chemicaliën komen in de bloedsomloop van je hond.
 •  Pillen en pipetten werken van 1 maand tot 3 maanden, afhankelijk van het product.  Vergeet dus niet op tijd terug te kopen.
 • Er is nog geen officieel onderzoek gedaan naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen dus kunnen we niet garanderen of ze werken.
 • Teken evolueren en worden immuun tegen sommige chemicaliën, zoals bij de substanties van Frontline.
 • Hou in gedachte dat tekenbandjes big business is.
 • Alle seizoenen zijn teken seizoenen (ja vervelend!) 

 

Het belangrijkste is, probeer een paar dingen uit en zie wat best is voor jou en je hond.

Ben je geïnteresseerd in meer en wil je nog meer horen over wat dierenarts Charlotte te vertellen heeft over de gezondheid van je viervoeter, luister dan naar de podcast. Check ook de andere blogs, ik heb alle informatie van de podcasts verzameld in verschillende blog artikels.

Jowkes, Ciaokes, (b)aaikes! 

Beluister de volledige podcast met dierenarts Charlotte via Youtube.

 
Jill Cools
contact@dogsofantwerpen.be
No Comments

Post A Comment