@marcel_de_wienerfrikandel

6 tips om je hond koel te houden tijdens de zomer!

Ja, daar is de zomer!  Genieten van de zon, het strand en met je tenen (pootjes) in de zee!  Het leven is mooi!  Maar zorg dat je goed voorbereid en geïnformeerd bent voor je de hitte gaat trotseren.  Misschien houdt je hond niet echt van de warmte!  En denk er aan, als jij dorstig bent, is je hond dat zeker ook.  Check de blog post voor de beste hitte tips en tricks. (Pst: bedankt @marcel_de_wienerfrikandel voor de foto!)

Iedere zomer lees ik het weer in de media, mensen die hun hond in de auto vergeten of die uren lang gaan wandelen in de hitte.  En dan denk ik, ‘waarom doe je dit?’  Het is toch vanzelfsprekend dat dit gevaarlijk is.  Of niet?  Daarom, hierbij nog eens de 6 beste tips om je hond te beschermen tegen de hitte deze zomer. 

1. Laat je hond niet alleen in de wagen!

OK dit is evident maar je zou er nog van verbaasd zijn hoeveel mensen hun hond nog in een geparkeerde auto laten in de zon.  Doe dit niet, en ook niet met de ramen open!  De auto warmt in sneltempo op en verandert in een oven.

Wist je dat je auto in 10 min tijd opwarmt tot 40 graden Celsius?

Deze hitte is levensbedreigend voor de hond want je pupper kan enkel afkoelen via zijn poten of door te hijgenHonden kunnen niet zweten dus is er veel meer nodig om hen af te koelen.  Hou hier ook altijd rekening mee als je gaat wandelen of sporten in de zon.

De ramen  van je auto openlaten als je weg bent, is ook gevaarlijk.  Dit zal je auto niet afkoelen en het geeft ook nog kans op verstikking.  Als je hond alleen gelaten wordt in de auto met het raam open, dan zal hij zijn hoofd naar buiten willen steken op zoek naar frisse lucht.  Na een tijd wordt hij moe en zal zijn hoofd zakken en geklemd raken tussen het glas en de deurstijl.  

Dus, laat je hond nooit alleen in de wagen. Ook niet voor eventjes!

 

2. Skip de hondenweide, ga zwemmen!

Ja, de hondenweide is leuk maar in de zomer is het veel te warm om je doggo te laten spurten op de weide. Ruil de hondenweide dus eens voor een meertje of poeltje in de buurt om met je hond te zwemmen.

Bekijk de blog post voor de beste zwem plaatsen in de buurt van Antwerpen!

Door veel te rennen zal je hond snel opwarmen.  Ze zullen iets zoeken om af te koelen.  Als ze dat niet vinden, zullen ze alternatieven zoeken om af te koelen zoals op hun buik in het koele gras gaan liggen.  Maar dit is niet altijd voldoende dus zoek in de buurt naar water om een plonske te doen.

En wat is nu toffer dan samen te gaan zwemmen? 😍

 

3. Water! Water! Water (drinken)!

Laat ons naar het strand gaan!  Een dagje strand met de hond, zalig toch?! Rennen,  in het zand rollen en balletje vangen.  Mijn hond is er gek op!  Geen wonder dat hij dorstig is.  Dus denk er aan steeds voldoende drinkwater te voorzien, anders drinkt hij van de de water bron die het dichtste bij is, en dat is de zee!

Vermijd zeker dat je pupper van het zoute water drinkt, want het zoutgehalte is te hoog en kan leiden tot vergiftiging. Dit is levensbedreigend dus beter voorkomen dan genezen.

 

4. Voorkom verbrande pootjes.  Wandel in de ochtend of de avond

Hou je van wandelingen met je hond? Ja, ik ook!  Maar check eerst de grond voor je gaat wandelen.  Beton , stenen en asfalt  warmen enorm snel op en kunnen de poten van je hond verbranden.  Check de grond door de palm van je hand op de grond te leggen.  Als dit te heet is voor jou, dan is het ook te heet voor je hond.

Je kan best met je hond in de ochtend of de avond wandelen.  De grond heeft dan de tijd gehad om wat af te koelen.  Je kan ook in het bos gaan wandelen.  De bomen verhinderen dat de zon de aarde enorm opwarmt. En natuurlijke bodems, zoals aarde, warmen niet zo snel op.

5. Oververhitting? Koel je hond af met een koele (niet ijskoude!) handdoek op zijn maag

Is je hond overhit?  Geen paniek!  Leg een koele, in lauw water gedrenkte, handdoek op zijn buik en maak de poten nat met koel water.

Het is belangrijk geen ijskoud water te gebruiken, want dan denkt het lichtaam dat de hond het koud heeft en dan gaat hij nog meer opwarmen.  Dat willen we vermijden!

Leg de handdoek op zijn buik, niet op de rug.  De organen dienen afgekoeld.  Zo wordt je hond het snelst geholpen.

 

6. Bel de dichtbijgelegen dierenarts

Zie dat je steeds de coördinaten van je dierenarts bij je hebt.  Vanaf het moment dat je hond overhit is, kan je de dierenarts al bellen terwijl je alles in het werk stelt om je hond al af te koelen.

Ben je op vakantie?  Doe dan op voorhand wat onderzoek waar de beste dierenarts in de nabijheid zich bevindt.  Indien er iets gebeurt, dan weet je snel waar je naartoe moet.

 

Ik hoop dat deze tips nuttig zijn.  Hebben jullie nog andere tips die behulpzaam kunnen zijn?  Laat het weten in de comments! 

Oh en laat me weten of je de blog leest door een kleine instastory te posten over deze blog en door @dogsofantwerpen te taggen! Ik repost je stories graag! 

Jowkes, ciaokes, (b)aaikes!

Jill Cools
contact@dogsofantwerpen.be
No Comments

Post A Comment